Croissantul, unul dintre cele mai cunoscute produse de patiserie din lume, are o istorie extrem de disputata. In mod obisnuit, toata lumea atribuie croissantul traditiei patiseriei franceze, o “minunatie” gastronomica, pufoasa, bine

crescuta, insotind cafeaua sau ceaiul, umplut cu branza, cu dulceata, ciocolata, cu crema de vanilie, consumandu-se frecvent la micul dejun, alaturi de fructe proaspete.

Primele legende in legatura cu acest produs dateaza de pe vremea cand turcii, in 1683, asediaza Viena. Se spune ca un patiser, care lucra pana tarziu, intr-una dintre nopti, ii aude pe turcii care incercau sa sape un tunel pe sub zidurile cetatii atat de bine aparate, si a alertat straja orasului, care, in acest fel, s-a putut apara. Strajerii reusesc sa prabuseasca tunelul peste turci, eliminand pericolul si salvand orasul. Patiserul, care a asistat la intreaga scena, are geniala idee de a coace, dintr-un foietaj, o prajitura in forma simbolului turcilor asediatori – Semiluna, pentru ca, in momentul in care concetatenii lui vor musca din aceasta, sa aiba senzatia ca musca din dusmani.